Aktualności Dodano: 14 lutego 2024

Fontanna czekolady i ulubiona pizza

Data rozpoczęcia: 2024-02-14
Data zakonczenia:

Dzisiejsze zajęcia kulinarno-edukacyjne były niezwykle fascynujące i pełne smakowitych doświadczeń. Pierwsze z nich poświęcone było tajemnicom czekolady, a drugie wciągnęło nas w świat włoskich smaków podczas pieczenia pizzy.


Na pierwszych zajęciach pani instruktor opowiedziała nam o procesie powstawania czekolady, zaczynając od ziarna kakaowca. Dzieci miały okazję dotknąć i spróbować samego ziarna, które zaskoczyło je intensywnym, gorzkim smakiem. Następnie przyszedł czas na prawdziwą zabawę. Kawałki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej zamieniły się w płynną masę, którą dzieci napełniły foremki i stworzyły swoje własne, niepowtarzalne czekoladki. Niespodzianką dla wszystkich była fontanna czekoladowa, w której dzieci zanurzały szaszłyki z ulubionych owoców. Atmosfera była pachnąca, słodka, a smaki niezapomniane.


Drugie zajęcia skupiły się na tajemnicach włoskiej pizzy. Była mała pogadanka o procesie produkcji mąki, o rodzajach i typach, jakie składniki są niezbędne do stworzenia idealnego ciasta. Dzieci miały okazję samodzielnie wyrabiać ciasto, formować pizzę i wybierać ulubione dodatki. Każdy miał też możliwość przygotowania własnego sosu, a odważni próbowali również swoich sił w przygotowywaniu sosu czosnkowego.
W naszym ośrodku kultury unosiły się przepyszne aromaty. Każde dziecko było zafascynowane procesem tworzenia własnej pizzy, a po upieczeniu była najfajniejsza część zajęć – degustacja